RAQS SHARKI deLUXE

Nemzetközi Orientális Táncverseny vérbeli Hastáncosoknak!

2019-ben is a teljes verseny a fesztivál gáláin lesz lebonyolítva, élőben. Minden kategóriában a leggyorsabban jelentkező táncosok jelentkezését tudjuk elfogadni. DE idén is lesz videós előválogató, vagyis a jelentkezők videó alapján történő ellenőrzése, ami arra szolgál, hogy adott jelentkező biztosan teljesítse a kategória feltételeit és biztosan a neki megfelelő kategóriába nevezzen.

KATEGÓRIÁK

ROYAL – profik, STARSHINE – haladó amatőrök, STAR TEAM – csoportok (vegyes szint)

A legkisebb, lelkes táncosoknak pedig:

MINI-PRINCESS/MINI-PRINCE kategória 4-12 éveseknek és PRINCESS/PRINCE kategória 13-18 éveseknek.

IDŐPONTOK

Royal kategória: Elődöntő (oriental és folklór forduló) május 16. csütörtökön, a nyitó party alatt; döntő május 18. szombaton, a Gala Show ideje alatt.

Starshine kategória: május 16. csütörtökön, a Nyitó Party alatt

Starteam kategória: május 16. csütörtökön, a Nyitó Party alatt

Princess/Prince és Mini-Princess/Mini-Prince kategória: május 16. csütörtökön, a Nyitó Party alatt

VIDEÓS ELŐVÁLOGATÓ ÉS TANÁCSADÁS

Minden versenyzőnek (kivéve a Star Team tagokat) egy rövid szakmai önéletrajzot és egy aktuális videót kell küldeniük magukról, a jelentkezési lappal egyidőben. Ez alapján ellenőrizzük a táncosok jelentkezését, hogy megfelelnek-e a kritériumoknak és a megfelelő kategóriába jelentkeztek-e. Erről visszajelzést küldünk, s a versenyző ezután véglegesítheti jelentkezését a befizetéssel.

A táncosokat a regisztráció lezárása után értesítjük, hogy jelentkezésük elfogadásra került-e vagy sem.
Kérlek, vegyétek figyelembe, hogy amennyiben a megadott jelentkezők száma elérte a maximumot, úgy további jelentkezőt már nem tudunk elfogadni! Ezért érdemes sietni és időben leadni a jelentkezést!

ROYAL kategória

2019-ben is  külön folklór és orientál koreográfiával is kell készülniük a profi táncosoknak.


Azt a táncost koronázzuk a A ROYAL kategória győztesének,
aki az elődöntők (folklór és orientál) pontjainak összesítése után a legjobb 8 között bejut a döntőbe és azt meg is nyeri.

A Royal (profi) kategória kritériumai:

Olyan profi előadóművészek jelentkezését várjuk, akik minimum 4 éves profi táncos múlttal rendelkeznek (tehát nem tanulás, hanem fellépések és/vagy oktatás terén), valamint versenyzői tapasztalattal is bírnak és szakmai múltjuk alapján magukat profi táncosnak tartják, saját tánciskolát vezetnek, rendszeres nyilvános fellépők. A Royal kategória szintje várhatóan nagyon erős lesz, így a produkciók minőségével szemben támasztott elvárások is magasak! Minden versenyszámnak meg kell felelnie a profi elvárásoknak. Más esetben a versenyzőt elutasíthatjuk vagy átminősíthetjük a Starshine kategóriába.

Korhatár: minden 18. életévét betöltött hastáncos jelentkezhet

A Starshine (félprofi/haladó amatőr) kategória kritériumai:

Minimum 4 éves tapasztalat a hastánctanulás területén, de maximum 3 éves fellépői gyakorlat, és/vagy maximum 2 év oktatói gyakorlat! Ez a kategória nem kezdőknek, vagy középhaladóknak szól, elsősorban fél-profi, amatőr haladó versenyzők jelentkezését várjuk, akik már rendelkeznek megfelelő gyakorlattal a versenyzés terén, de szakmai múltjuk alapján még nem tartják magukat profi táncosoknak, nincs önálló tánciskolájuk, nem a tánc az elsőszámú megélhetési forrásuk.

Korhatár: minden 18. életévét betöltött hastáncos jelentkezhet

A Star-Team kategória kritériumai:

A csoportok esetében életkori minimum nincs, létszám-megkötés: minimum 2 fő (tehát duók is jelentkezhetnek), maximum nincs. Szintén haladó szintű a verseny, az egyes csoporttagok (akár mindegyik, akár csak némelyik) színpadi rutinnal kell, hogy rendelkezzenek, magukat haladónak, félprofinak vagy profinak tartják.

Tanár is versenyezhet a csoporttal.

Fontos megkötések

A verseny autentikusságát hangsúlyozva, a versenyszám egyiptomi stílusú orientális tánc vagy arab folklór kell, hogy legyen (részleteket lásd lejjebb), nem lehet önmagában fantázia-tánc, show-tánc, dobszóló, ám ezek elemeit a művészi szabadság érdekében tartalmazhatja, amennyiben a szám jellege és stílusa ettől még autentikus marad.

Zenei megkötés: amennyiben a zene tartalmaz dobszólót, fantázia-, show-tánc, fúzió, stb. részleteket, az nem lehet több, mint 1 perc a 3 perces koreográfián belül. Bármilyen, a stílushoz illő kellék használható.

Mind a szóló, mind pedig a csoportos kategóriában is a produkciók időtartama nem lépheti túl a 3 percet! 

A Royal folklór száma esetében, pedig a 2,5 percet!

  • harmónia a táncos és a választott stílus valamint zene között;
  • technikai tudás;
  • egyedi részek a zenében és annak módja, ahogyan a táncos értelmezi, és a színpadon megvalósítja azokat;
  • eredetiség és kreativitás;
  • a tér és a színpad használata;
  • kommunikáció a nézőközönséggel;
  • a táncos megjelenése (ruhája, sminkje, elegenciája);

Lehet, hogy a fenti szempontok egyedinek tűnnek és picit más szempontokhoz szoktatok hozzá más versenyekhez viszonyítva, viszont NE FELEDJÉTEK, hogy a zsűri magas szintű, profi és egyedi előadásokat szeretne látni!

A Starshine, Princess/Prince, Mini-Princess/Mini-Prince, valamint a Star-Team kategória versenyzőinek koreográfiája más szerzőtől is származhat (amennyiben nem a csoport egy tagja, vagy nem a tanára által alkotott koreográfiát adják elő, úgy a harmadik személy írásos beleegyezésére is szükség van). A Royal kategória esetében kizárólag saját koreográfiával lehet részt venni, mind az elődöntőben, mind pedig a döntőben.

FONTOS Kiegészítés a Royal kategória jelentkezőinek előkészületeihez!

Royal kategóriában a folklór és orientál elődöntőt követően döntőre is sor kerül! Az elődöntők (folklór és orientál) pontjainak összesítése után a legjobb 5 táncos jut a döntőbe.

Ez azt jelenti, hogy a versenyzőknek három koreográfiával kell készülniük az alábbiak szerint:

  1. az elődöntőre egy folklór és egy orientál koreográfia önállóan választott zenére, a fentebb is említett feltételeknek megfelelően
  2. egy pedig a döntőre, amely egy ?tarab? dalra (klasszikus vagy modern, egyiptomi feldolgozás) készül. Minden Queen versenyzőnek, elküldünk egy listát, 8 tarab dallal. Ezekből a zeneszámokból a versenyző választja ki a neki legjobban tetsző három számot, amiknek címét visszaküldi nekünk. Ebből a háromból az egyiket választja ki a zsűri a táncos számára, mint döntős zenét – az összes döntős választottjait figyelembe véve, az ismétlések elkerülése végett. Mindez természetesen előre történik: a középdöntőbe való bekerülés kihirdetését követően azonnal kiküldjük a zenéket, a versenyző egy héten belül vissza kell, hogy küldje a választott három számot, majd a következő héten mi visszaküldjük azt az egy választottat, amire végül fel kell majd készülnie a döntőre. Tehát a döntőben a listánkról választott és általunk visszaigazolt klasszikus dalra készült saját koreográfiát kell előadniuk a táncosoknak,  – ezzel szeretnénk segíteni a felkészülésben, megtartva a verseny izgalmas kihívásait és szakmai különlegességét.

Nevezési díjak

A jelentkezés kizárólag a jelentkezési lap visszaküldésével, az önéletrajzzal és a videóval együtt válik érvényessé (kivéve a csoportokat, ahol nem kitétel a videó)!

A verseny a fesztivál résztvevőinek szól, ezért a versenyen való részvétel a fesztivál minimum 3 workshopján történő regisztrációjához kötött!

Nevezési díjak:

Royal: 21.000 Ft

Starshine: 12.000 Ft

Starteam: 9.900 Ft

Princess/Prince: 9.900 Ft

Mini-Princess/Mini-Prince: 7.500 Ft

A XI. CAIRO! FESTIVAL versenyének fantasztikus díjai!

Lessétek meg a 2017-es verseny fantasztikus nyereményeit, amíg ki nem hirdetjük a 2018-as verseny díjait!

Minden győztes kap kupát és oklevelet, valamint a szóló kategóriák győzteseit meg is koronázzuk!