Oktatóink

Mercedes Nieto (Magyarország)

Mercedes Nieto nemzetközileg is elismert közel-keleti táncművész magyar-spanyol családból, budapesti székhellyel. Világhírű finom, elegáns, mégis szenvedélyes táncstílusáról, mely innovatív és egyedi.

Több, mint egy évtizedet töltött világ körüli turnézással: 2009 óta több mint 50 országban tanít és lép fel évente, mintegy 30 különböző keleti tánceseményen világszerte. Miközben folyamatosan utazott és megosztotta tudását, szenvedélyét és egyedi elképzeléseit a hastáncról, Budapesten táncelőadások színpadra állításán dolgozott és folyamatosan szervezte a mára nemzetközileg is nagyra értékelt CAIRO-t! Fest Budapestet. A fesztivál minden tavasszal több száz elkötelezett táncost vonz Magyarországra a világ minden tájáról.

Mercedes 2012 óta készíttet közel-keleti zenéket kifejezetten táncosok számára: Kairóban, Egyiptomban alkot zenét a szcéna legjobb zenészeivel és zeneszerzőivel együttműködve. Öt albuma jelent meg, amelyek széles nemzetközi sikert arattak a táncosok körében. A legújabb “Zikrayet” című album 2021 telén jelent meg.

Miközben jelenleg inkább nemzetközi karrierjére, fesztiváljaira és zenei produkcióira koncentrál, Mercedes még mindig tanít saját táncstúdiójában is Budapesten, a “Nimfeum”-ban, amikor csak a városban tartózkodik, évente fellép tanítványaival, jótékonysági gálákat szervez, valamint menedzseli tánccsoportját, a professzionális közel-keleti tánctársulatot, “Nimfa Orientális Társulat” néven.

Covid idején elindította RAQSoul projektjét: online workshopok és heti órák sorozatát elkötelezett táncosok számára, hogy kapcsolatban maradjanak egymással és a nehéz időszakban is inspirálódjanak.

Yousry Sharif

Nagyon büszkék vagyunk, hogy harmadszorra is üdvözölhetjük a legendás YOUSRY SHARIF-et Budapesten. „Yousry Sharif sok nagy eredménye, ha az egyiptomi Raqs Sharqiról van szó: nagyszerű eredeti koreográfus, nagyszerű tanár, nagyszerű mentor, nagyszerű zenei producer, nagyszerű jelenlétű oktató, nagyszerű inspiráció, nagyszerű elme és a lista megy tovább és tovább. Röviden: ő az egyiptomi tánc egyik legendás megtestesítője, egy jelenség.

A világszerte elismert és a mesterek mestereként tisztelt Yousry Sharif az év nagy részében utazik, hogy táncosokat és tanárokat neveljen szerte a világon. Ritkán van olyan táncművész, akit ne befolyásolna vagy ne tanítana. Bárhová megy, a legtehetségesebbek és legbuzgóbbak követik.

A nagyvárosokban tanítva hatással van a világ táncára. Kreativitása, muzikalitása, érzékenysége és érhető instrukciói elragadtatják a táncosokat. Élvonalbeli, ihletett, helyszínen születő, mindent beleadó koreográfiái még a legeredményesebb táncosokat is talpon tartják. Széleskörű tudása, oktatói szakértelme, mély megértése és mindenekelőtt páratlan tehetsége és a művészet iránti szeretete minden lelket megérint és elbűvöl. És a világ még többre vágyik belőle.

A kairói születésű táncos tehetsége alig hét éves korában már tündökölt. Alaposan képzett az egyiptomi folklórtáncban, valamint különféle táncformákban, beleértve a jazzt, a klasszikus balettet és a flamencót, miközben különböző befolyásos koreográfusokkal és tanárokkal dolgozott együtt.

Miután az 1980-as években New Yorkba, az Egyesült Államokba költözött, megalapította saját táncakadémiáját, hogy táncosokat tanítson arra, amit a világ a Yousry Sharif modern közel-keleti stílusaként imád. A hagyományok szellemét megőrizve kortárs szintre emeli a táncot. Számára a tánc életforma. Idővel és a környezetével folyamatosan fejlődik ő is, miközben soha nem téveszti szem elől a gyökereit.

Nesma

Az egyedülálló Nesma, korunk egyik leginspirálóbb és művészi vízióval rendelkező táncosa – de vajon mennyit tudsz róla?

” Művészcsaládból származik, még tinédzser korában kezdett el fellépni TV műsorokban és színházakban. 1993-98-ig Kairóban élt, itt szerezte meg széleskörű ismereteit az orientális táncról, az egyiptomi folklor táncokról, az arab zenéről és kultúráról.
Nesma több mint 3500 előadásban lépett fel szólistaként saját zenekarával Kairó leghíresebb színpadain.
Művészi pályafutása a Reda Troupe-ban teljesedett ki.


1998 óta táncol és tanít az egész világon,  Spanyolországban létrehozta saját iskoláját és híres tánc társulatát, az Al-Andalus Danzát.
Az arab-andalúz tánc úttörőjeként is ismert, ő alkotta meg a neoandalusí stílust, folyamatosan kutatja ezt a tradíciót és az al-Andalus hagyományból ihletett táncszínházi előadásokat koreografál.


Nesma mély tudása és rengeteg tapasztalata oktatóként, táncosként és producerként, a tanítás iránti szeretetével együtt, a hastánc iránt elkötelezett táncosok egyik kiemelkedő mesterévé tett őt világszerte.”

Esmeralda Colabone

Mesés, inspiráló, egyszerűen imádjuk!
„A brazíliai Esmeralda Colabone 4 évesen kezdett el táncolni. Klasszikus balettet, jazzt, és kortárs táncot tanult 16 éves koráig, amikor először került kapcsolatba a hastánccal. Esmeralda első hastánc tanára Lúcia Nogueira volt, művészlelkű és érzékeny táncosnő. Már az első táncórán felfigyelt Esmeraldára, és hitt a benne rejlő lehetőségekben . Nyers, barna szemű, mint egy beduin. Mint az ókori emberek”, ahogy egy szíriai zenész jellemezte őt később Damaszkuszban, Szíriában, még 2004-ben.

1999 óta Esmeralda az arab táncnak és kultúrának szentelte magát.

2002-től 2014-ig  bevették a Belly Dance Brazíliába, ami a legjobb szórakoztatóipari ügynökségnek számított a Közel-Keleten: 19 évesen Esmeralda volt a legfiatalabb táncos az ügynökségnél. Esmeralda 12 éven át igazi arab életet élt , fellépett az Egyesült Arab Emírségek legjobb szállodáiban és éttermeiben, valamint Katarban, Ománban, Tunéziában, Algériaban, Marokkóban, Szíriában és Libanonban. Ő volt az első brazil táncos, aki turnézott a Maghrebben, és neki volt a leghosszabb szerződése Tunéziában. Ezek az országok és emberek voltak a családja és az iskolája.

Szólista, tanár, koreográfus, előadó és producer, Esmeralda az egyik leghíresebb táncos jelenleg világszerte, folyamatosan fellép a legnagyobb fesztiválokon, és mindenkit elragad egyedülálló zenei interpretációival és fantasztikus kisugárzásával, Brazíliában.

Ma az A BAILOCA brand/mozgalom vezetője, Esmeralda Colabone folytatja életcélját, hogy egyre többet hozzátegyen a világ táncközösségéhez. ”

Mohanned Hawaz

„Mohanned Hawaz lenyűgöző, díjnyertes múlttal rendelkezik a tánc és a színház területén, mind a modern/kortárs stílusban, mind az iraki táncban. Az iraki táncművészetben páratlan képességei miatt keresett táncoktató és koreográfus a nemzetközi közel-keleti táncközösségben.

Az iraki Moszulban született Mohanned Hawaz hét évesen kezdett fellépni a helyi fesztiválokon. 15 évesen csatlakozott a Moszuli Iraki Arists Szövetséghez, ahol megkezdte a formális képzést tánc, jelmezkészítés és színpadi smink terén.

Ezután átigazolt az iraki népművészeti nemzeti társulathoz, ahol a neves társulatalapítókkal, Hannah Abdullah-val, Fouad Thanoon-nal és Adel Al-Aabival edzett. Az iraki folklór táncokkal és szokásokkal kapcsolatos képzésének részeként Mohanned hat hónapot töltött Irakban. Ez a terepgyakorlat kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy professzionális táncossá váljon.

2006-ban Mohanned Kairóba, Egyiptomba utazott, hogy a neves koreográfusnál, Waleed Awninál tanuljon. Svédországba költözése után Mohanned tovább edzett a kortárs/modern tánciskolában Ottilia Bergstromnál és balettben Lena Cederwall Brobergnél. Később megalapította az Enkidu tánccsoportot, amely iraki folklór táncstílusokkal, valamint kortárs előadásokkal lép fel. Mohanned és társulata, az Enkidu továbbra is fellép Svédországban és nemzetközi szinten, miközben Mohanned világszerte folytatja az iraki folklórtáncok oktatását és képzését.

Az Enkidu az első tánctársulat, amely az iraki táncot a nemzeti színpadra vitte Svédországban. Bejárták a világot, harminc különböző országban mutattak be iraki táncot, és számos díjat nyertek útjuk során.”

Pablo Acosta

Hamarosan visszatér Budapestre Pablo Acosta, és először köszönthetjük a Cairo Fesztiválon!
Fantasztikusan tehetséges táncos, koreográfus, rendezvényszervező, népszerű iskolájának vezetője Tucumánban, Argentínában. Szenvedélyes stílusa a magyarok között is nagy népszerűségnek örvend, legyen szó hastáncról, flamencóról vagy tangóról. Részletes magyarázatai, alapos és támogató oktatási stílusa az egész világon megszerettette őt.
Évek óta turnézik, táncosokat és együtteseket képez, és mindenhol rabul ejti a közönséget energikus, technikás, expresszív előadásmódjával.
Imádjuk őt a színpadon és azon kívül is, a tehetségéért és a szívéért, ahol megjelenik, beragyogja a teret és  mindenkit feldob <3 ME ENCANTA – ahogy mindig mondja.
Csatlakozz a tango-orientál workshopjához, vagy tanuld meg azokat a hihetetlen forgásait a LAB óráján!

Charafe Ennaji

Marokkói származású táncoktató, koreográfus, táncos és művészeti igazgató, multidiszciplináris táncos (modern jazz, argentin tangó, salsa, kortárs marokkói tánc és keleti), modern jazz (Martha Graham technika) minősítéssel, valamint közel-keleti és észak-afrikai tánc és ritmus specializációval. 2002 óta táncosként és koreográfusként számos különböző táncos projektben vesz részt Marokkóban színházban, televízióban és moziban (Water for Life, Safar, Al Malika, Resistance, Balya, Peur et Amour, Persona non Gratta, KAADA, Starlight). Számos nemzetközi fesztiválon vett részt (Dahab Fesztivál, Marokkói Tánckongresszus, Maghreb Dance, The Mediterrane Lights, ARRABESQUE, Orientalis Festival Lihuenia, Prague Summer Dance, TARABESQUE, CAIRO! Fest Budapest, Oriental Marathon, Jewel Of The Nile Egypt, Nile Group) vendégszereplőként és táncoktatóként.

 

Koregráfiákat és koncepciót készített nemzetközi zenei videókhoz és élő show-khoz arab és nemzetközi énekesek legjava számára, mint Samira Said, Hatim Ammor, Zakaria Ghafouli, Mohamed Ramadan, Zouheir Bahaoui, Grini, Ramy Ayach, Carol Samaha, Louis Tomilson, Danny Brillant, Kelly Rowlan, Maitre Gims, I Artiste és még sokan mások.

Gulden Fatkulla (Kazakhsztán)

Az orientális tánc professzionális előadója, okleveles koreográfus, a Kazah Köztársaság egyik vezető keleti tánctanára, a Professzionális Liga nemzetközi kategóriájának bírája.  A legnagyobb kazakh keleti tánciskola “ESHTA” vezetője.  Az “Inspiration team” projekt megalkotója, színpadi jelmezek tervezője keleti táncokhoz.

Gulden mesterkurzusokat tart a világ minden táján. Tapasztalt tanár és bíró közel-keleti tánceseményeken Kazahsztánban és szerte a világon. A munka művészi megközelítése, a keleti tánc eredetének mélyreható tanulmányozása és a különleges koreográfiai oktatás teszi Guldent nagyon értékes tanárrá.  Gulden Fatkullah társrendezője az „1001 éjszaka” című balettnek, amelyet az ország legjobb színpadain mutattak be.  2023-ban Gulden a kazahsztáni koreográfia történetében először a professzionális egyiptomi folklórt vitte színpadra a „Gulder” állami együttes számára, amit az ország fő színpadán is előadtak.

Előadásai mindig átgondoltak és eredetiek, együttesének és tanítványainak előadásai pedig megkülönböztethetetlenek az egyiptomi folklórtól!  Gulden figyelmes tanár, kifogástalan és figyelmes bíró, a keleti tánc igazi művésze és szakembere.  Gulden Fatkulla tanítványai Kazahsztán vezető keleti tánciskoláinak vezetői.

Az Eshta School olyan fesztiválok és versenyek győztese, mint az AhlanWaSahlan (Kairó, Egyiptom), NileGroup (Kairó, Egyiptom), Európa-Ázsia (Jekatyerinburg, Oroszország), World Bellydance Convention Korea (Szöul, Dél-Korea), Nemzetközi Fesztivál Sanghajban  (Sanghaj, Kína), Shishaparty (Odessza, Ukrajna), Raqia Hassan Cup (Szentpétervár, Oroszország), Ukrán Kupa (Donyec, Ukrajna), Cairo Mirage” (Moszkva, Oroszország), “Nemzetközi Kupa” (Moszkva, Oroszország), “Oriental Passion Festival” (Athén, Görögország), valamint többszörös nemzeti versenyek, bajnokságok és fesztiválok győztesei.

Amira (Magyarország)

Németh Krisztina Amira, az Amira Art Company alapítója. A csoport célja, hogy fellépéseikkel bemutassák a hastánc sokszínűségét, művészi kifejezőerejét, és a hazai közönséget is megismertessék különböző irányaival, stílusaival.

Orientális táncos, koreográfus, jóga oktató.

Magyarországon egyik elsőként kezdett a hastánccal foglalkozni. Ikonikus rendezvények, mint a Rudas fürdő Sparty-jainak hastáncosa volt 15 éven át, turnézott a Chalaban marokkói zenekarral, és már az első évek után elkezdte keresni, hogyan lehet a hastánccal mélyebb tartalmakat kifejezni, táncszínházat létrehozni.  2000-ben mutatta be első előadását Táncmandalák címmel, amit számos előadás követett. Többször elnyerte a legjobb koreográfus díját, tanított és fellépett a világ több országában, 25 éve dolgozik azon, hogy megmutassa a hastánc művészi oldalát, és a benne rejlő kifejezőerőt.

Salima

Salima hivatásos táncos, orientális tánc és flamenco-keleti tánc fúzió oktatója, eredetileg magyar, de 2005 óta Barcelonában (Spanyolország) él.

Nemzetközileg elismert művész Európa, Ázsia, Észak-Afrika és a Közel-Kelet különböző országaiban lépett fel és tartott órákat.  A Barcelonai Tarabesque Fesztivál szervezője, a La Compañia Sehar korábbi művészeti igazgatója és a barcelonai Naarwamaya (FlamenContempOriental fúziót előadó tánctársulat) egykori társigazgatója.

Salima először 1998-ban találkozott a keleti tánccal, ami szerelem volt az első mozdulattól.  Azóta 2005-ig Amirától tanult, és tagja volt az Amira által irányított Banat Umm al-Ard tánctársulatnak is.

Salima 2001-ben kezdett keleti táncot tanítani Budapesten, majd megalapította tánctársulatát, a Sahirat-ot is.

A keleti tánccal párhuzamosan a flamenco tanulása is része a rutinjának 1998 óta. Salima első tanára Inhof “La Kati” Katalin volt, valamint tagja volt a “La niña de la Caleta” táncegyüttesének. Korai éveitől kezdve különböző tánccsoportok tagjaként Salima megtanulta, milyen fontos a következetesség, a rugalmasság, a fegyelem és a csapatjáték.

Miután 2005-ben Barcelonába költözött, Salima továbbra is tanult a helyi flamenco szcéna számos fontos tanárától, mint Sara Barrero, Yolanda Cortés, Toni Moñiz és mások.  Hogy elmélyüljön az autentikus egyiptomi stílusban, Salima több egyiptomi fesztiválon folytatja a keleti tánc tanulmányait.  Ezzel párhuzamosan tanárként, előadóként és szervezőként is egyre inkább részese lett a barcelonai hastáncéletnek.  2011-ben megkezdte a Tarabesque Fesztivál szervezését, amelynek már 10 évada is volt.

Salima repertoárja a keleti tánc és folklór stílusok széles skáláját tartalmazza, specialitása a flamenco-keleti tánc fúzió, egyike azon kevés keleti táncosoknak, akiknek erős flamenco múltja is van.  Kezdete óta nem hagyta abba a rendszeres órákra járást.  Salima élvezi, hogy örökös tanítványa lehet a táncnak vagy bármilyen mozgásnak, amely növeli a testtudatot.  Emellett okleveles Pilates oktató is.

Salima előadóként karizmatikus és kifejező, koreográfiáiban kreatív muzikalitással rendelkezik.  A származási országok hagyományos stílusait kutatva és tiszteletben tartva új inspirációkat, kísérleteket, evolúciót is keres, élethosszig tartó tanulónak tartja magát.  Hogy jobban megértse a dalszövegeket, néhány évig arabul is tanult.

Óráin hangsúlyt fektet a tiszta technikára, a testtudatosságra, a muzikalitásra, és arra is ösztönzi tanítványait, hogy személyes megnyilvánulásukkal visszaadják a zene érzését.

Betina Hocke

Betina 2001-ben kezdett el hastáncolni. Sok éves oktatói tapasztalattal rendelkezik, számos versenyen vett részt szép eredménnyel.  Betina táncának fő célja az, hogy mélyen fejlődjön, és soha ne hagyja abba a tanulást.  Folyamatosan kihívás elé állítja magát különböző táncprojektekkel, hogy megőrizze belülről a szenvedély érzését.

Schafer Katalin (Magyarország)

Testünk minden önfeledt, jól eső, zenébe simuló mozdulata a szabadság útmutatója.

Több mint 20 év Közel Keleti és fúziós tánc oktatás majd későbbi önismereti tréningek és parapszichológiai tanulmányok után 2014-ben kezdtem el tanítani spirituális tánc workshopokat.

Új módon észlelni, elfogadni, mozdítani a testet segíthet új módon megélni az élettörténetet.

A mozgásban és testérzékelésben rejlő gyógyító- és alkotóerők lehetősége határtalan.

NATURE DANCE – holisztikus tánc foglalkozást azoknak ajánlom akik non-verbális módon, a tánc és művészetterápia eszközeivel szeretnék járni, mélyíteni az önismeret útját.

NATURE DANCE – tánc mantrák

foglalkozást pedig táncosoknak ajánlom egy moderntánc tréninggel az óra elején és egy lelki vagy természeti témához illő kombinációval folytatva hogy felkészítsük testünket a lelki gyakorlatokkal összefűzött, egyéni és csoportos, szabad táncélményre.

A mozgásos kísérletezés emlékeztet életünk korai szakaszának tapasztalati világára.

A finom érintések bõringerlésétõl az erõteljesebb fizikai kontaktusig (talaj, másik ember), a mély izom és ín receptorainak ingerlésével, a térérzékelés legkülönbözõbb minõségeinek átélésével a fizikai és az érzelmi válaszkészség egyszerre fejlõdik, párhuzamosan a testtudattal és az improvizációs készséggel, valamint differenciálódik a belsõ testkép.

“Küldetésem hogy a mozdulataidon keresztül, megtanuld szeretni magad.”

/Kata/