Oktatóink

Lubna Emam (Egyiptom)

Lubna Emam 9 évesen kezdett el orientális tánccal foglalkozni, az egyiptomi Kaomeya School Troup-ban. Bejárta az egész világot a Kaomeya Troupe és más csoportok tagjaként táncolva. Lubna a híres hastáncossal, Nagwa Fuad-dal is dolgozott együtt.

Néhány évvel ezelőtt, amikor visszatért Egyiptomba, elkezdte tanítani az orientális táncot egyiptomi és külföldi táncosoknak. Jelenleg járja a világot és mindenhol tanítja a klasszikus orientális táncot és az egyiptomi folklór táncokat. Lubna jól megkülönböztethető stílusa hihetetlenül erőteljes, “súlyos” mozdulatokban gazdag. Leginkább a Saiidi stílus megjelenítéséért, interpretációjáért ismert, elismert.

Saida (Argentína)

Nemzetközi oktatói karrierje kezdetétől a mai napig Saida a világ különböző országaiban (Chile, Uruguay, Paraguay, Bolívia, Venezuela, Ecuador, Kolumbia, Peru, Mexikó, Costa Rica, Dominikai Köztársaság, El Salvador, Egyesült Államok, Panama, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Magyarország, Németország, Szlovénia, Svájc, Ausztria, Anglia, Marokkó, Szíria, Egyiptom, Görögország, Fehéroroszország, Oroszország, Korea, Japán, Kína, Tajvan, Portugália, Malajzia, Monaco) tart workshopokat és előadásokat.

Kezdetben klasszikus táncot tanult olyan nagyszerű mesterek mellett, mint például Olga Ferri, Enrique Lomi, Rina Valver és Ricardo Rivas, majd később arab táncot tanult Amir Thalebnél (az Arabian Dance Company igazgatója).

Megalapította saját hastánciskoláját (amely ma már több mint 700 tanítvánnyal működik) és 2002-ben tanítványaival megalapította Ballet Rakkasah-t, az arab táncok balettjét. A Ballet Rakkasah mára világhírű lett.

2008-ban a CID, az UNESCO révén működő Nemzetközi Tánctanács Argentína legjobb arab táncosának járó kitüntetéssel ismerte el munkáját.

2015-től a Saida az egyiptomi Cairo Khan Fesztivál mestertanárainak tagja.

Khaled Mahmoud (Egyiptom)

Khaled jó pár évvel ezelőtt mindössze 7 évesen kezdett el táncolni partikon és esküvőkön. Édesapja úgy gondolta, fia művészi beállítottságú így beiratta balett órákra. 6 évig tanult balettet. Mialatt a főiskolán könyvelést tanult, nem jutott ideje a táncra. A diploma megszerzése után egy gyárban kezdett el dolgozni. 4 évig táncolt egy tradicionális egyptomi tánccsoportban.

Ebben az időben kezdett el hastánc órákat venni Abrahim Akeftől és sok más egyiptomi mestertanártól. Ezután maga Khaled is tanár lett, 6 évig dolgozott a Maade Club-ban és a M/S Alexander the Great óceánjáró hajón esténként. Kifejezetten kedveli a legendás (Golden Era) hastáncosok Naima Akif, Tahia Carioca, Samia Gamal stílusát.

2001-ben költözött Angliába, ahol számos workshopot tartott és különböző előadásokon lépett fel. 2002-ben indította be nemzetközi hastáncos karrierját a finnoszági hastánc fesztiválon. Jelenleg folyamatosan utazik, tart workshopokat és előadásokat világszerte. Oszlopos tagja két neves fesztiválnak is: a kairói Nile Group és a finnországi Naseem El Sharq-nak. Angliában pedig saját szervezésű hastánc fesztiválja a Shimmy in the City Festival.

Mercedes Nieto (Magyarország)

Mercedes Nieto – Magyarország Fénylő Csillaga

Nieto Mercedes Európa szívében Budapesten született, és immáron 20 éve gyakorolja és mélyíti orientális tánc tudását. Mindemellett számos egyéb táncstílust is kipróbált és tanul jelenleg is ? mint flamenco, jazz-, és klasszikus balett, illetve kortárs táncok.
Ezeket ötvözte a tradicionális és kortárs egyiptomi táncokkal, és alakította ki saját stílusát, amely dinamikus, magával ragadó, finom, érzéki, titokzatos, de mégis őszinte és természetes, és ma már világszerte több ezer követője van.

Számos díj tulajdonosa mind egyéni, mind csoportos kategóriákban, melyeket a világ különböző versenyein nyert karrierjének korai éveiben, köztük Egyiptomban Nile Group és Ahlan Wa Sahlan Festival-on; emellett koreográfusként is többször elismerték munkásságát.

Mercedes évekig táncszínházi előadásokat is koreografált, saját iskolát vezet 15 éve, valamint vezető tanára, sztár vendégfellépője számos magyar, európai és világ más országában megrendezett fesztiválnak, pl. Egyiptom, USA, Japán, Kína, Marokkó, Malajzia, Spanyolország, Anglia, Olaszország, és még folytathatnánk a sort – az elmúlt években több, mint 40 országban lépett fel és oktatott. 2010 júniusában a Nile Group Festival élő zenés gáláján vendégművészként szerepelt, csak úgy, mint 2011 júniusában, ezután Ő lett az egyike az első európai mester tanároknak, akik e méltán világhírű fesztiválon rendszeresen oktatnak.

Virginia Mendez (USA)

Virginia lélegzetelállító és dinamikus előadásokkal és a Keleti Tánc lélekkel teli értelmezésével elbűvöli a közönségét a világ minden részén.

Virginia fellépett 5 kontinens és több mint 50 ország legjelentősebb színházaiban és fesztiváljain, köztük a legismertebb egyiptomi fesztiválokon, Mahmoud Reda, Yousry Sharif, Raquia Hassan, Wael Mansour, a Nile Group és más szervezetek meghívásával.

A C.O.M.E.  Dance and Rakstar alapítója, valamint a Virginia Wa Nour Al Ayun rendezője / koreográfusa.

Yäel Zarca (Franciaország)

Orientális táncművész és oktató. Világszerte ismert művészi és oktatói munkája miatt. Orientális táncot (sharqi, baladi, folklór) tanít Párizsban, Franciaországban, és számos más országban (Japán, Egyesült Államok, Kanada, Kína, Spanyolország, Egyiptom …).

Kifinomult stílusa ötvözi a tradíciót és a modernitást. Az előadásaiban nagyon fontos szerepet játszik a zene értelmezése, technikája kifogástalan a koreográfia pedig nagyon egyedi és változatos.

Professzionalizmusa, valamint tehetsége miatt ma a világ egyik legelismertebb orientális táncművésze.

Aleksei Riaboshapka (Ukrajna)

Világszerte ismert az egyedi előadásairól melyben ötvöződik szuper technikája, kreativitása és fantasztikus humora. Inspiráló, motiváló workshopjain biztosan elrabolja majd a szívedet.

Még kisiskolás korában kezdett el táncolni, egy folklór táncstúdió diákjaként. Majdnem 20 évet táncolt ott.

A League of Bellydance Masters Russia tagja. A csatlakozásra Elena Ramazanova kérte fel. Elenától orientális táncot tanul a kezdetektől fogva. Az ART Oriental alapítója, melynek célja, hogy az ukrán művészeket, táncosokat, oktatókat és koreográfusokat, rendezvényszervezőket és nem utolsó sorban, az orientális tánc és kultúra szerelmeseit összehozza.

Gulden Fatkulla (Kazakhsztán)

Profi hastáncos, koreográfus, az ESHTA orientális tánccsoport vezetője. Kazahsztán csodálatos csillaga, fantasztikusan tehetséges, kedves és inspiráló.

Mohanned Hawaz

Mohannedet az teszi remek koreográfussá, hogy mind az orientális -, mind a nyugati táncokban hatalmas gyakorlattal rendelkezik. Ahogy a magabiztos technikát és az arab életérzést ötvözi, nem csak a tánc tökéletességét éri el, hanem az iraki tradíciót is képes közvetíteni. Mohanned-et egy teljesen egyedi stílus jellemzi: ez a klasszikus orosz balett, a modern balett, a jazz, az iraki néptánc és az orientális tánc kombinációja. Erős, karizmatikus színpadi jelenlétét technikai vakmerőség vezeti. Hihetetlen eleganciájával és fókuszált jelenlétével szinte átrepül a színpadon.

Guan & Rita (Kína)

Guan Kína egyik legkedveltebb koreográfusa. Kreatívan ötvözi a különböző stílusokat, több mint 180 eredeti munkáját számos művész adja elő világszerte.

A workshopjain nagy hangsúlyt helyez a helyes tartásra, az egyiptomi stilizált mozdulatokra és a megfelelő érzések kifejezésére. A fesztiválon külön, és párjával Ritával is tart workshopot!

Eman Zaki (Egyiptom)

Eman Zaki, egyiptomi származású, a modern és ?fáraó-style? orientális divatdiktátora, a Golden Lotus márka alapítója, aki mindent tud a színpadi varázsról és megjelenésről. Az Eman Zaki stílus valójában a modern és autentikus irányzat ötvözete. Egyedi és elegáns design, amely a valódi tehetséget tükrözi. Ruhái jól ismertek az orientális táncosok körében, az elegancia modern szinonimájaként is értelmezik napjainkban. A táncos, akinek még nincs ?Eman ruha? a szekrényében, annak a ruhatára még mindig hiányos! Gyönyörű, kézzel készített hastánc ruháiról ismert az egész világon. Korábban ő is táncművész volt, és megtapasztalhatta az orientális tánc igazi Aranykorát.

Ebben az évben nem csak tervezőként, hanem oktatónként látogat el hozzánk a CAIRO! Fest Budapestre.

 Vesna Zorman (Szlovénia)

Vesna Zorman Szlovéniából hozza el nekünk a csillogás minden praktikáját! Vesna a Tribal egyik elismert csillaga, fellépőcsoportjával, az Ambrosia-val bejárták már egész Európát. A társulat az intenzív vizuális élménynek, dramaturgiának és színpadiasságnak köszönhetően mindig magas színvonalú élményt nyújt, elvarázsolva ezzel a közönséget. Vesna szerint a smink szerves része a színpadi előadásnak: kiegészíti a táncos előadását és gazdagítja megjelenését. A színpadi-smink workshop segítségével megtanulhatod, hogyan készíts csillogó és fénylő, drámai szemeket, amelyeket még a nézőtér legutolsó sorában ülők is jól láthatnak majd!

 Judit Virág (Magyarország)

Virág Judit Magyarország tribal királynője! Virág Judit törzsi hastáncos mögött 10 év elhivatott munka, számos nemzetközi előadás, fesztivál és show áll már, melyeken fellépőként, oktatóként és zsűritagként egyaránt közreműködött.

A Budapesti Törzsi Hastáncfesztivál főszervezője és lebonyolítója sokadik éve. Az Attraktív Kollektíva Hastánc Egyesület vezetője. A Judit által táncolt és tanított törzsi hastánc több mint egy művészeti irányzat vagy stílus, egyszerre rituálé és varázslat. A nőiesség ritmusba és dallamba kódolt üzeneteit közvetíti a mozdulatok nyelvén. A Tribal workhsopon lehetőséged átélni a tribal élményt és igazi NŐ-nek érezheted magad, miközben élvezed a csodálatos zenét és a körülötted lévő világot!

Veronika Vámos (Magyarország)

Vámos Veronika 4 évesen kezdett táncolni: 25 évig tanult klasszikus balettet, emellett jazz-, modern- és kortárstánc tréningeken vett részt. Később különböző néptáncokat (széki és moldvai, orientális, szufi-mevlevi dervis táncok, argentin tangó), tradicionális mozgásokat (karate, jóga) tanult. Eleinte musicalekben táncolt (Rockszínház, Vígszínház, Madách színház), később kortárstánc együttesekben (Horváth Csaba, Roberto Galván, Tzranz Danz). Kb. 13 éve énekel, jelenlegi együttese Tango Cortina néven működik.

Flamencoval 23 éve foglalkozik. Jerez de la Fronterában, Sevillában, Granadában tanult (tanáraim: Pilar Ogalla, Manolo Marín, Chiqui de Jerez, Fernando Galán, Mercedes Ruiz stb.)
Jelenleg flamenco tánctanítással  és annak színházi alkalmazásával foglalkozik. Vámos Veronika 2004-ben az Alternatív Színházi Szemle legjobb előadó díjában részesült. 2007 augusztus 20-án megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Aranykeresztjét táncművészi és koreográfusi munkájáért.

Amira (Magyarország)

Németh Krisztina Amira, az Amira Art Company alapítója. A csoport célja, hogy fellépéseikkel bemutassák a hastánc sokszínűségét, művészi kifejezőerejét, és a hazai közönséget is megismertessék különböző irányaival, stílusaival.

Amira 1997 óta tanítja az orientális táncot, iskolája, az Amira Art Stúdió egyike hazánk első hastánciskoláinak. Az oktatás több csoportban, több szinten, folyamatosan történik. Több vidéki városban tanítottak, rendszeresen tartanak speciális workshopokat, itthon és külföldön egyaránt. (Bukarest, Iasi, Barcelona, Alicante, Nantes, Párizs, Madrid).

Oktatóként és koreográfusként nagyon fontosnak tartja, hogy a hastáncon kívül más táncokkal és mozgásformával is megismerkedjen. A fesztiválon a napindító jóga órákon találkozhatsz vele.